Sound gone

Grob

Member
Looking for a bit of advice.
Unable to get any sound out of my PC since Friday.
Using the onboard sound on the ASUS Prime310-PLUS motherboard.
Set up is only 3 months old.
Win 10, Firefox.
Checked as many settings etc that I can, now run out of ideas.
Dont really want to send the PC back, and seprate sound cards can be got for under £30.

Any ideas?
Thanks
 

SpyderTracks

We love you Ukraine
Moderator
Looking for a bit of advice.
Unable to get any sound out of my PC since Friday.
Using the onboard sound on the ASUS Prime310-PLUS motherboard.
Set up is only 3 months old.
Win 10, Firefox.
Checked as many settings etc that I can, now run out of ideas.
Dont really want to send the PC back, and seprate sound cards can be got for under £30.

Any ideas?
Thanks
Hiya, is this a PC specialist PC? Can you post your full specs from the order page?
 

Grob

Member
Case CORSAIR CARBIDE SERIES™ 275Q QUIET CASE

Processor (CPU) Intel® Core™ i3 Quad Core Processor i3-9100F (3.60GHz) 6MB Cache

Motherboard ASUS® H310-PLUS R2.0: ATX, DDR4, LGA1151, USB 3.1, SATA 6GBs

Memory (RAM) 8GB Corsair VENGEANCE DDR4 2400MHz (1 x 8GB)

Graphics Card NONE, I ALREADY HAVE A GRAPHICS CARD

1st Storage Drive 2TB Samsung 870 QVO 2.5" SSD, SATA 6Gb/s (up to 560MB/sR |

530MB/sW)

DVD/BLU-RAY Drive NOT REQUIRED

Memory Card Reader USB 3.0 EXTERNAL SD/MICRO SD CARD READER

Power Supply CORSAIR 550W TXm SERIES™ SEMI-MODULAR 80 PLUS® GOLD, ULTRA

QUIET

Power Cable 1 x 1 Metre UK Power Cable (Kettle Lead)

Processor Cooling CoolerMaster MasterLiquid Lite 120 High Performance Liquid Cooler

Thermal Paste STANDARD THERMAL PASTE FOR SUFFICIENT COOLING

Sound Card ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)

Network Card 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT

Wireless Network Card WIRELESS INTEL® Wi-Fi 6 AX200 2,400Mbps/5GHz, 300Mbps/2.4GHz

PCI-E CARD + BT 5.0

USB/Thunderbolt Options MIN. 2 x USB 3.0 & 2 x USB 2.0 PORTS @ BACK PANEL + MIN. 2 FRONT
 

SpyderTracks

We love you Ukraine
Moderator
Case CORSAIR CARBIDE SERIES™ 275Q QUIET CASE

Processor (CPU) Intel® Core™ i3 Quad Core Processor i3-9100F (3.60GHz) 6MB Cache

Motherboard ASUS® H310-PLUS R2.0: ATX, DDR4, LGA1151, USB 3.1, SATA 6GBs

Memory (RAM) 8GB Corsair VENGEANCE DDR4 2400MHz (1 x 8GB)

Graphics Card NONE, I ALREADY HAVE A GRAPHICS CARD

1st Storage Drive 2TB Samsung 870 QVO 2.5" SSD, SATA 6Gb/s (up to 560MB/sR |

530MB/sW)

DVD/BLU-RAY Drive NOT REQUIRED

Memory Card Reader USB 3.0 EXTERNAL SD/MICRO SD CARD READER

Power Supply CORSAIR 550W TXm SERIES™ SEMI-MODULAR 80 PLUS® GOLD, ULTRA

QUIET

Power Cable 1 x 1 Metre UK Power Cable (Kettle Lead)

Processor Cooling CoolerMaster MasterLiquid Lite 120 High Performance Liquid Cooler

Thermal Paste STANDARD THERMAL PASTE FOR SUFFICIENT COOLING

Sound Card ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)

Network Card 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT

Wireless Network Card WIRELESS INTEL® Wi-Fi 6 AX200 2,400Mbps/5GHz, 300Mbps/2.4GHz

PCI-E CARD + BT 5.0

USB/Thunderbolt Options MIN. 2 x USB 3.0 & 2 x USB 2.0 PORTS @ BACK PANEL + MIN. 2 FRONT
So it's just motherboard sound.

What output is windows outputting to? Can you take a screenshot?

What speakers do you have connected, or what are you outputting to?

It's highly unlikely there's anything wrong at a hardware level, it's either going to be drivers or settings.
 

Grob

Member
Just checked, when I test the speakers, all ok ( from conrol panel ).
No sound from BBC iplayer, winows media player, or groove music. Also, nothing on headphones
 

Grob

Member
Control Panel, Sound, pull down menu, Playback, speakers test, get sound.K242HL audio, and Nvidia Output, test, nothing
 

Grob

Member
1636299468641.png
 

Grob

Member
Creative, Inspire T3100.
But , when I plug heaphones into the headphone jack, I still get nothing
 

SpyderTracks

We love you Ukraine
Moderator
Creative, Inspire T3100.
But , when I plug heaphones into the headphone jack, I still get nothing
So you're output is currently set to the monitor, not the speakers, so that's likely why.

You just need to change the output.

This will often happen if you don't do a custom installation on graphics drivers, it will automatically install the nvidia HD Audio driver and automatically set your monitor as your audio output.

You always want to custom install graphics drivers and deselect the HDAudio component.
 
Top